ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

Υπάρχουν πολλά ερωτήματα και πολλές έρευνες έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται, σχετικά με το ευαίσθητο αυτό θέμα.

Σήμερα, ευτυχώς για μας, ζούμε σε μια εποχή όπου το κρασί θεωρείται καλό για την υγεία μας. Πριν κάποιες δεκαετίες μας βομβάρδιζαν με τις κακές επιπτώσεις  του οινοπνεύματος, για τον εθισμό που προκαλεί, ότι μπορεί να βλάψει το συκώτι, πως οικογένειες καταστρέφονται λόγω υπερβολικής κατανάλωσης οινοπνεύματος κλπ. Αυτοί οι κίνδυνοι είναι ακόμα υπαρκτοί και η με μέτρο κατανάλωση θα πρέπει να είναι η αρχή στην οποία όλοι να υπακούμε. Τώρα όμως όλοι γνωρίζουμε πως η λογική κατανάλωση οινοπνεύματος βοηθά στην υγεία μας, ειδικότερα όταν καταναλώνουμε κρασί. Είναι λυπηρό που το lobby, κατά του οινοπνεύματος δεν κάνει καμιά διάκριση μεταξύ των οινοπνευματωδών ποτών αλλά και του τρόπου που αυτά καταναλώνονται. Δε θα σχολιάσω τις άστοχες  και πολύ ατυχείς προσπάθειες κάποιων κρατικών, δικών μας υπηρεσιών, που δυσφημίζουν το κρασί με προβολές στην τηλεόραση!!.

Το οινόπνευμα (όλα τα οινοπνευματώδη πλην του οίνου) και η υπερβολική κατανάλωση οινοπνευματωδών, είναι οι δύο μεγάλοι κίνδυνοι. Η μεγάλη περιεκτικότητα σε οινόπνευμα αυτών των ποτών ανεβάζει την Αλκοολαιμία (περιεκτικότητα του οινοπνεύματος στο αίμα) σε πολύ πιο ψηλά επίπεδα σε σύγκριση με το κρασί ή και την μπύρα.

Αν θα πιείτε κρασί για να γιορτάσετε μια επέτειο, ένα ευχάριστο γεγονός, συνοδεύσετε το πάντοτε με φαγητό. Εκτός και αν πίνετε ένα ποτηράκι για χαλάρωση.

Λευκό ή ερυθρό;

Αυτή είναι πάντοτε μια ερώτηση. Προσωπικά απαντώ πως εξαρτάται από το φαγητό που συνοδεύω. Σήμερα κυκλοφορούν αρκετοί οδηγοί για κόκκινο κρασί και ψάρια. Ακόμα αν μπούμε σε μεγαλύτερη ανάλυση θα δούμε πολλές συνταγές με ψάρια μαγειρεμένα με σάλτσα από κόκκινο κρασί που κατ’ επέκταση απαιτεί τη συνοδεία κόκκινου κρασιού. Αυτό είναι θέμα γούστου και ποτέ δε θα δεχόμουν μια συναγρίδα, ένα φαγκρί ή ένα άγριο λαυράκι να μαγειρευτεί με κόκκινο κρασί μόνο και μόνο για να το συνοδεύσω με το ίδιο κρασί.

Ποια η διαφορά όμως του λευκού από το ερυθρό; Το χρώμα είναι η μεγαλύτερη διαφορά που ξεκινά από την τεχνολογία παρασκευής τους. Για τα λευκά κρασιά συμμετέχει μόνο ο χυμός εφόσον πριν τη ζύμωση αφαιρούνται η επιδερμίδα και όλα τα στερεά. Στην ερυθρά οινοποίηση οι φλούδες παραμένουν μαζί με τον χυμό για να δώσουν χρώμα και άλλα συστατικά. Ένα από αυτά είναι η «Ρεσβερατρόλη» που βρίσκεται στις φλούδες των κόκκινων σταφυλιών.   Ανήκει στην κατηγορία των πολυφαινολών που συναντούμε και σε άλλα φρούτα και έχει αποδειχθεί πως έχουν ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Το κρασί περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες  

Πολλές μελέτες έχουν γίνει για το σκοπό αυτό. Μια μελέτη που έγινε πρόσφατα στο πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης απέδειξε πως το λευκό κρασί περιέχει αντιοξειδωτικά σε ίσες ποσότητες, αν όχι μεγαλύτερες, από το ερυθρό.

Οι φαινολικές ουσίες του κρασιού, αναφέρεται πως παίζουν προστατευτικό ρόλο στις ασθένειες των καρδιακών αγγείων και έχουν επίσης αντικαρκινικές ιδιότητες. Ο λόγος που το λευκό κρασί περιέχει λιγότερες φαινολικές ουσίες είναι γιατί παράγεται από μούστο, χωρίς τις φλούδες, σε αντίθεση με το κόκκινο που απαραίτητη προϋπόθεση είναι η εκχύλιση με τις φλούδες.

Το κόκκινο κρασί μετά από μελέτες που έγιναν, κατά καιρούς, σε διάφορες χώρες, μπορεί να:

  • Έχει μικροβιοκτόνο δράση
  • Ευεργετικές ιδιότητες στην καρδιαγγειακή υγεία
  • Αυξήσει τα επίπεδα του Ω-3 και των λιπαρών οξέων στο πλάσμα και τα ερυθρά αιμοσφαίρια
  • Διατηρεί καθαρά τα καρδιακά αγγεία και ρυθμίζει την πίεση
  • Προστατεύσει από εγκεφαλικά επεισόδια  μετά από μελέτη του Johns Hopkins University School of Medicine
  • Προστατεύει την όραση κυρίως σε άτομα που έχουν πρόβλημα λόγω διαβήτη.
  • Προστατεύει από τον καρκίνο του μαστού. Οι απόψεις είναι αμφιλεγόμενες και το μόνο σίγουρο που όλοι παραδέχονται είναι η κατανάλωση κόκκινων σταφυλιών και προσθέτω…  μασώντας και τα κουκούτσια.
  • Βελτιώσει την πνευμονική λειτουργία και πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα.
  • Προστατεύσει από τον καρκίνο του προστάτη. Με βάση την έρευνα η πιθανότητες ανάπτυξης του καρκίνου του προστάτη, σε άνδρες που καταναλώνουν μέχρι 7 ποτήρια κόκκινου κρασιού εβδομαδιαίως, είναι κατά 50% λιγότερες από αυτούς που δεν πίνουν καθόλου.
  • Προλάβει την άνοια. Έρευνες που έγιναν σε 14 χώρες και 19 εθνικότητες, απέδειξαν πως τα ποσοστά άνοιας ήταν μικρότερα στον πληθυσμό που κατανάλωνε μέτριες ποσότητες κόκκινου κρασιού. Το μυστικό της επιτυχίας ήταν η Ρεσβερατρόλη. 
  • Έχει ευεργετικές ιδιότητες στην πρόληψη ασθενειών του συκωτιού.

Πολλές άλλες έρευνες αναφέρουν τις ευεργετικές ιδιότητες του κόκκινου κρασιού κατά της ακμής, των εγκαυμάτων από τον ήλιο, της κατάθλιψης, της προστασίας των δοντιών…..

Κανένα από τα πιο πάνω δεν έχει ισχύ αν δε γίνεται με μέτρο κατανάλωση. Στις περισσότερες περιπτώσεις η αλόγιστη χρήση έχει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα.

Δρ. Ανδρέας Εμμανουήλ

Μάρτιος, 2020

Scroll to Top