Τα Οινοποιεία μας

Η Κύπρος, με ιστορία χιλιάδων χρόνων στην αμπελοκαλλιέργεια και την οινοποίηση, μέχρι το 1983 διέθετε μόνο 4 μεγάλες οινοποιίες, τις ΕΤΚΟ, ΚΕΟ, ΛΟΕΛ και ΣΟΔΑΠ και οι οποίες όλες βρίσκονταν στη Λεμεσό.

Το 1984 ιδρύθηκε το περιφερειακό οινοποιείο Χρυσορρογιάτισσας με την τότε επωνυμία Monte Royia και το οποίο βρισκόταν σε χώρους του Μοναστηριού της Χρυσορρογιάτισσας στην Πάφο.

Στη συνέχεια, το 1988, ιδρύθηκαν τα οινοποιεία Ι. Π. Γαία Οινοτεχνία στον Άγιο Αμβρόσιο της επαρχίας Λεμεσού και το οινοποιείο Πεκρής στην Γεροσκήπου της επαρχίας Πάφου.

Ακολούθησε το 1989 η ίδρυση άλλων 10 περιφερειακών οινοποιείων, μεταξύ των οποίων τα οινοποιεία Αγία Μαύρη, Βουνί Παναγιάς, Τσιάκκας κλπ.

Από τότε, η ίδρυση περιφερειακών οινοποιείων ήταν συνεχής και σήμερα υπάρχουν στην Κύπρο, γύρω στα 64, αναγνωρισμένα από το Κράτος, περιφερειακά οινοποιεία.

Ο Όμιλος Οινοφίλων Κύπρου, βάζοντας το λιθαράκι του στην προβολή των οινοποιείων μας και γενικότερα του κυπριακού οίνου, παρουσιάζει στην ιστοσελίδα του, τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις όσων από τα κυπριακά οινοποιεία ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του για προβολή.

Scroll to Top