ΟΙΝΟΣ – ΑΡΩΜΑ ΚΥΠΡΟΥ 2023

Ο Όμιλος Οινοφίλων Κύπρου ιδρύθηκε το 1998, σε μια περίοδο που το κρασί, στην Κύπρο δεν ήταν και στα καλύτερα του. Ο μέσος Κύπριος κατανάλωνε οποιοδήποτε άλλο ποτό εκτός από κρασί.

Το όραμα μας ήταν να φέρουμε το κρασί στο τραπέζι μας, στην καθημερινότητα μας, σαν «Ιστορία – Παράδοση και Πολιτισμός» και όπως λέει και ο  Pasteur:  σαν τον «καλύτερο συνοδό του φαγητού και σαν το πιο υγιεινό από όλα τα τρόφιμα και ποτά στον κόσμο».

Δεν ήταν καθόλου εύκολο, από τη μια μέρα στην άλλη, να ξεχάσουμε, σαν Κύπριοι τις κακές συνήθειες που είχαμε κληρονομήσει.  Από την άλλη δεν υπήρχε και η υποδομή για παραγωγή οίνων ποιότητας.  Μόλις είχαν αρχίσει, δειλά-δειλά κάποια περιφερειακά οινοποιεία να παράγουν, με σύγχρονες μεθόδους, κρασιά ποιότητας που δεν εκπροσωπούσαν ούτε το 1% της ολικής παραγωγής.

Οι εικόνες, που επικρατούσαν  τις δεκαετίες του 70 και 80, πριν την ίδρυση του Ομίλου ήταν εφιαλτικές και προσβλητικές για την οινοποιία της Κύπρου. Τα φορτηγά πότιζαν τους δρόμους, με μούστο, κατά τη διαδρομή τους  από την Πάφο στη Λεμεσό και περίμεναν για ώρες ή και μέρες, μέχρι να ξεφορτώσουν στις τέσσερεις μεγάλες «οινοβιομηχανίες» της Κύπρου.

Στην αλυσίδα της παραγωγής, αμπελουργοί, οινοποιοί, οινοπαραγωγοί, εστιάτορες, σερβιτόροι, οινέμποροι και το κράτος, όλοι είχαν το μερίδιο της ευθύνης τους. Το σύστημα ήταν τέτοιο που ευνοούσε την παραγωγή οίνων κακής ποιότητας, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων.

Τη δεκαετία του 80 ξεκίνησε, από τον Κλάδο Αμπελουργίας και Οινολογίας, μια εκστρατεία επιμόρφωσης των παραγωγών σε θέματα Αμπελουργίας και Οινολογίας. Έγινε κατορθωτό να ενταχθεί το μάθημα της οινολογίας και στα νυκτερινά, επιμορφωτικά μαθήματα του Υπουργείου Παιδείας.

Με τα διάφορα Σχέδια που τέθηκαν σε εφαρμογή από το Τμήμα Γεωργίας, ξεφύτρωσαν τα πρώτα οινοποιεία και έκαναν την εμφάνιση τους τα πρώτα αξιόλογα και σύγχρονα κυπριακά κρασιά. Ο κόσμος τα αποδέχθηκε, οι εστιάτορες τα ζητούσαν και έτσι προέκυψε η ανάγκη για εκπαίδευση του προσωπικού των εστιατορίων στα μεγάλα ξενοδοχεία. Σαν αποτέλεσμα ιδρύθηκε και ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Οινοχόων που ανέλαβε τον «άχαρο ρόλο» να πείσει τους τότε διευθυντές των ξενοδοχείων, πως ο Sommelier είναι απαραίτητος και αναπόσπαστο μέρος της ξενοδοχειακής βιομηχανίας. Οργανώθηκαν οι πρώτοι διαγωνισμοί. Το «νέο φρούτο» μπήκε στην αγορά και οι πρωταθλητές μας έφεραν τη μεγάλη αλλαγή στους  χώρους εστίασης.

Σαν Όμιλος συνεχίσαμε την εκπαίδευση και νέων οινοπαραγωγών αλλά και οινοφίλων, από όλα τα στρώματα της Κυπριακής κοινωνίας. Σε συνεργασία με την ΚΕΠ (Κυπριακή Εταιρεία Πιστοποίησης) και τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Οινοχόων, από το 2016, οργανώνουμε μια νέα σειρά μαθημάτων για την απόκτηση του τίτλου του Connoisseur Οίνου, έχοντας δικό του Κανονισμό και εξετάσεις.

Στον Όμιλο Οινοφίλων Κύπρου ανήκει και η μεγάλη γιορτή/οινική έκθεση που ακούει στο όνομα «Οίνος – Άρωμα Κύπρου», μια εκδήλωση που γίνεται, σε διάφορες πόλεις  με τη συνεργασία του ΣΟΚ και των περιφερειακών Οινοποιείων της Κύπρου, τους τοπικούς Δήμους και στηρίζεται από το Υφυπουργείο Τουρισμού.

Η εκδήλωση Οίνος – Άρωμα Κύπρου, διοργανώνεται ανελλιπώς από το 2013, εκτός των ετών της πανδημίας, στις επαρχίες Λεμεσού, Λευκωσίας, Λάρνακας και Πάφου.  Μετά την πανδημία, διοργανώθηκε μόνο στην επαρχία Λεμεσού, όπως και φέτος.

Σε προηγούμενα χρόνια, σε συνεργασία επίσης με τον ΚΟΤ, συνδιοργανώσαμε στα πλαίσια του Μήνα Κρασιού, την Έκθεση «Οίνου Γεύσεις».

Στη φετινή εκδήλωση «Οίνος- Άρωμα Κύπρου», η οποία πραγματοποιείται στην πλατεία του παλαιού λιμανιού της Λεμεσού και που ευγενώς παραχωρείται από την Αρχή Λιμένων Κύπρου, συμμετέχουν  25 οινοποιεία, τα πλείστα μέλη του ΣΟΚ, στηρίζεται δε από το Υφυπουργείο Τουρισμού και έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Δημάρχου Λεμεσού κ. Νίκου Νικολαΐδη.

Οι επισκέπτες, ντόπιοι και ξένοι, θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν κρασιά από παλαιές και νέες εσοδείες. Να συνομιλήσουν με τους παραγωγούς, τους οινολόγους ή και οινοποιούς και να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες μαζί τους. Θα έχουν επίσης την ευκαιρία να παρακολουθήσουν επίδειξη για τον ορθό τρόπο σερβιρίσματος των οίνων, καθώς και τον ορθό τρόπο της δοκιμασίας των οίνων.

Μια πανδαισία χρωμάτων, αρωμάτων και γεύσεων, ότι πιο σύγχρονο έχει να επιδείξει σήμερα η Κυπριακή οινοποιία, θα βρίσκεται την Κυριακή 21 Μαΐου, 2023 στην πλατεία του παλαιού λιμανιού της Λεμεσού.

Εμείς θα είμαστε εκεί για να σας συνοδεύσουμε, σε μοναδικές και αξέχαστες οινικές απολαύσεις και να τσουγκρίσουμε όλοι μαζί τα ποτήρια μας, για την άνοδο του κυπριακού οίνου.

Scroll to Top