ΤΟ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑ ΩΣ ΑΠΟΛΥΜΑΝΤΙΚΟ

Με την ευκαιρία που μένουμε στο σπίτι λόγω κορωνοϊού και επειδή μας έχει καταβάλει ο φόβος, ψάχνουμε συνεχώς και νέα απολυμαντικά για να προλάβουμε την προσβολή από τον κορωνοϊό.

Το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών και η απολύμανση τους, αλλά και των άλλων σκευών που χρησιμοποιούμε καθημερινά, είναι απαραίτητη.  Πολλοί ρωτούν, αν το οινόπνευμα έχει αυτά τα προτερήματα. Ρωτούν επίσης γιατί το οινόπνευμα είναι τόσο ακριβό.

Θα ξεκινήσω από το δεύτερο: γιατί είναι τόσο ακριβό το οινόπνευμα; Το οινόπνευμα παράγεται από την απόσταξη οίνου ή και άλλων προϊόντων (πατάτες, σιτηρά, ζαχαρότευτλα, ζαχαροκάλαμο κλπ.)  Από τη μια χρειάζεται μια πολύπλοκη διαδικασία παραγωγής και από την άλλη, χρειάζονται πολλαπλάσιες ποσότητες πρώτης ύλης για την παραγωγή μιας μονάδας οινοπνεύματος.  Για να κατανοήσουμε καλύτερα, αναφέρω πως για την παραγωγή ενός λίτρου άνυδρης αλκοόλης 96,3 -96,7%, θα χρειαστούμε 7,438 λίτρα κρασί οινοπνευματικού βαθμού 13%.

Πέραν αυτού του κόστους παραγωγής (πρώτη ύλη, εγκαταστάσεις, εργατικά, απόσβεση κεφαλαίων, κλπ.), θα πρέπει να προστεθεί και ένα αρκετά μεγάλο ποσό που πληρώνεται ως φόρος κατανάλωσης.  Αυτός ο φόρος ανέρχεται στα € 9,57/το λίτρο + ΦΠΑ = €11,39.  Συμπερασματικά, για κάθε λίτρο άνυδρης Αιθυλικής αλκοόλης (~96,5%) που αγοράζουμε, πληρώνουμε και φόρο κατανάλωσης ίσο με    € 11,39 σεντς.  Αυτό αφορά τη βρώσιμη αλκοόλη γιατί η «μετουσιωμένη» αλκοόλη, σε αυτή που προσθέτουν και άλλα συστατικά για να την καταστήσουν μη βρώσιμη, είναι πιο φθηνή γιατί δεν καταβάλλεται ο φόρος κατανάλωσης.

Πόσο αποτελεσματικό είναι το αλκοόλ στην καταπολέμηση παθογόνων;

Το αλκοόλ είναι το κύριο συστατικό στα απολυμαντικά χεριών γιατί εξουδετερώνει αποτελεσματικά πολλά είδη παθογόνων μικροοργανισμών, μεταξύ των οποίων ιούς και βακτήρια. 

Σύμφωνα με διάφορες έρευνες της αγοράς, τα απολυμαντικά χεριών με «αλκοόλ» περιέχουν μια από τις πιο κάτω αλκοόλες: την αιθυλική αλκοόλη (ή βρώσιμη αλκοόλη) και την ισοπροπυλική αλκοόλη ή ισοπροπανόλη, που είναι τοξική αν καταναλωθεί!!

Τα απολυμαντικά που έχουν σαν βάση την αλκοόλη μπορούν να εξουδετερώσουν, εύκολα ή και καθόλου, κάποιους ιούς και βακτήρια ανάλογα με τη δομή τους. Ένα καλό παράδειγμα είναι, το βακτήριο E.coli που μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση και το οποίο καταστρέφεται αποτελεσματικά με απολυμαντικά που περιέχουν αλκοόλ σε συγκέντρωση τουλάχιστον 60%.

Επίσης, το αλκοόλ σκοτώνει αποτελεσματικά τους ιούς που διαθέτουν έλυτρο. Το έλυτρο είναι ένα εξωτερικό κάλυμμα από λιπίδια και πρωτεΐνες μέσα στο οποίο βρίσκεται το γενετικό υλικό του ιού με το πρωτεϊνικό περίβλημα που το περιβάλλει.

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες ο κορωνοϊός Covid-19 ανήκει στη κατηγορία αυτή και μπορεί να εξουδετερωθεί αποτελεσματικά από τα αλκοολούχα αντισηπτικά χεριών που περιέχουν συγκεντρώσεις αλκοόλ τουλάχιστον 60%.

Αρκετός κόσμος πιστεύει πως όσο μεγαλύτερος είναι ο οινοπνευματικός βαθμός ενός απολυμαντικού τόσο πιο αποτελεσματικό είναι. Όλως παραδόξως, αυτό δεν είναι ορθό για πολλούς λόγους:

  • η αποδιάταξη πρωτεϊνών είναι ταχύτερη όταν το αλκοόλ αναμιγνύεται με μικρή ποσότητα νερού.
  • το καθαρό οινόπνευμα εξατμίζεται πολύ γρήγορα και  δεν προλαβαίνει να σκοτώσει τα βακτήρια και τους ιούς στο δέρμα.
  • Επίσης, το καθαρό οινόπνευμα ξεραίνει το δέρμα και του προκαλεί ερεθισμό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα απολυμαντικά χεριών περιέχουν μαλακτικές ουσίες  που ενυδατώνουν το δέρμα.

Θα έχετε ακούσει, ασφαλώς, αρκετές συμβουλές για το πώς να παρασκευάσετε διάφορα απολυμαντικά στο σπίτι. Κάποιοι σας συμβουλεύουν, να χρησιμοποιήσετε Ζιβανία ή βότκα ή και καθαρό οινόπνευμα. Τα μεν πρώτα περιέχουν πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε οινόπνευμα (40 – 45%) και σε αυτή την περιεκτικότητα δεν μπορεί να σκοτώσει αποτελεσματικά τα παθογόνα όπως ο κορωνοϊός Covid-19, ενώ το καθαρό οινόπνευμα έχει άλλα μειονεκτήματα όπως αναφέρεται πιο πάνω.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι τα σπιτικά απολυμαντικά χεριών μπορεί να μην περιέχουν επαρκείς μαλακτικές ουσίες και ούτε γνωρίζουμε επακριβώς την περιεκτικότητα σε οινόπνευμα και άλλες ουσίες, ώστε να είναι αποτελεσματικά και από την άλλη να μην ερεθίζουν  το δέρμα.

Σε προηγούμενο μας άρθρο (κρασί και υγεία), αναπτύξαμε τα πλεονεκτήματα του οίνου, κυρίως του κόκκινου, και το ρόλο που παίζει στην υγεία μας. Μεταξύ άλλων έχω αναφέρει πως στο κρασί δεν μπορούν να επιβιώσουν παθογόνα λόγω της ύπαρξης σε αυτό οινοπνεύματος (αλκοόλης) και οξέων. Το σίγουρο είναι, πως δεν περιέχει τόσο οινόπνευμα που θα το καθιστούσε κατάλληλο για απολύμανση των χεριών.

Τελικά, καλό είναι να πίνετε κόκκινο κρασί με μέτρο και να κάνετε γαργάρες με ζιβανία σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Το έλεγα και πριν, το λέω και τώρα. Η συνήθεια να πίνουν κάποιοι ζιβανία από τον θάλαμο του ψυγείου είναι πολύ, μα πολύ  λανθασμένη.  Πέραν του ότι καταστρέφει όλα τα αρώματα και τη γεύση της, αυτή την εποχή οι γιατροί μας συμβουλεύουν πως τα παγωμένα είναι εχθρός του ανοσοποιητικού μας συστήματος και μας καθιστούν ευάλωτους στον ιό.

Παρακαλώ σημειώστε, πως όλες οι πιο πάνω πληροφορίες έχουν να κάνουν με το κρασί και τα ευγενή παράγωγα του και σε καμιά περίπτωση αποτελούν ιατρικές συμβουλές.

Δρ. Ανδρέας Εμμανουήλ

27 Μαρτίου, 2020

https://www.iatropedia.gr/ygeia/apolymantika-cherion-i-sosti-chrisi-tous-enanti-tou-koronoiou-ti-prepei-na-kseroume/128732/
Scroll to Top