Η Κύπρος με πανάρχαια ιστορία και οινική παράδοση είναι αποδεδειγμένα η αρχαιότερη οινοπαραγωγός χώρα της Μεσογείου.  Διαθέτει μεγάλες εκτάσεις αμπελιών, αρκετά σύγχρονα οινοποιεία και πολλούς οινόφιλους.

Σαν τέτοια, είχε ανάγκη από ένα Όμιλο που θα έδινε νέα πνοή στις σχέσεις οίνου και ανθρώπου.

Έτσι, το 1998 ιδρύθηκε, με έδρα τη Λεμεσό, ο Όμιλος Οινοφίλων Κύπρου με βασικό σκοπό «τη διάδοση της παιδείας του οίνου και των ευγενών παραγώγων του».

Στα πλαίσια της προσπάθειας αυτής ο Όμιλος στοχεύει στην επιμόρφωση και ενημέρωση των μελών του και του κοινού, σε θέματα που σχετίζονται με τον οίνο από την παραγωγή μέχρι τη με μέτρο κατανάλωση, με την ιστορική του διαδρομή, τη θρεπτική του αξία, τον ρόλο τους στις ανθρώπινες σχέσεις και στην κοινωνία γενικότερα, αλλά και στη συνεχή ποιοτική αναβάθμιση, προώθηση και προβολή του Κυπριακού οίνου.

Φιλοδοξία του Ομίλου είναι να φέρει τον κύπριο κοντά στον οίνο, να του γνωρίσει πώς να δέχεται τα ερεθίσματα του οίνου και να τα ερμηνεύει ορθά και πώς να απολαμβάνει αυτό το θείο δώρο στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό.

Ενημερωμένος και απαιτητικός καταναλωτής πιέζει για βελτιώσεις και ποιοτική αναβάθμιση τόσο στο επίπεδο της παραγωγής όσο και σε εκείνο της εμπορίας, διατήρησης, παρουσίασης και σερβιρίσματος του οίνου.

Ο Όμιλος Οινοφίλων Κύπρου επιτυγχάνει τους στόχους του με την οργάνωση διαλέξεων, παρουσιάσεων, σεμιναρίων, μαθημάτων οινολογίας και τέχνης της δοκιμασίας του οίνου για τα μέλη του και το κοινό.  Διοργανώνει ενημερωτικές συναντήσεις των μελών του και εκπαιδευτικές εκδρομές στην Κύπρο και το εξωτερικό, καθώς επίσης γεύματα, δείπνα και γευστικές δοκιμές. Συμμετέχει ενεργά σε πολιτιστικές εκδηλώσεις του τόπου σχετικές με τον οίνο και αξιοποιεί τα μέσα μαζικής ενημέρωσης προς την κατεύθυνση αυτή.  Συνεργάζεται με κρατικούς φορείς και υπηρεσίες, με την τοπική αυτοδιοίκηση, με οργανωμένα σύνολα, με τα οινοποιεία της Κύπρου και με άλλους παρεμφερείς ομίλους.

Από το 2016, ο Όμιλος Οινοφίλων Κύπρου έχει πιστοποιήσει τα μαθήματα που διοργανώνει με βάση τον Κανονισμό Πιστοποίησης Προσώπων ως Connoisseur Οίνου (Wine Connoisseur), τον οποίο προώθησε σε συνεργασία με την ΚΕΠ (Κυπριακή Εταιρεία Πιστοποίησης) και τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Οινοχόων.  Όσες και όσοι παρακολουθήσουν τα μαθήματα έχουν το δικαίωμα να παρακαθίσουν στην εξέταση που διοργανώνει η ΚΕΠ και στην περίπτωση επιτυχίας, να εξασφαλίσουν το Πιστοποιητικό του Connoisseur Οίνου.  Μέχρι σήμερα έχουν πιστοποιηθεί πέραν των 85 ατόμων.

Ο Όμιλος Οινοφίλων Κύπρου αριθμεί σήμερα περισσότερα από 1000 μέλη. Πρόκειται για άτομα που αγαπούν πραγματικά τον οίνο, αντιλαμβάνονται την πολυδιάστατη φύση του και τον σέβονται σαν τέχνη, ιστορία, παράδοση και πολιτισμό. Γι αυτό, με ευχαρίστηση συμμετέχουν στις δραστηριότητες του Ομίλου και συμβάλλουν ενεργά στην επίτευξη των στόχων του.
About Us

Market History

Μέλη γίνονται δεκτά άτομα ηλικίας άνω των 18 ετών, που αγαπούν τον οίνο και συμφωνούν με το Καταστατικό, τους σκοπούς και τις επιδιώξεις του Ομίλου.

Για να γίνει κάποιος μέλος, θα πρέπει να εγκριθεί από το Δ.Σ. του Ομίλου, αφού πρώτα καταθέσει συμπληρωμένο και υπογεγραμμένο ειδικό έντυπο Εγγραφής Μέλους και καταβάλει το ποσό των € 10 για εφάπαξ εγγραφή και € 30 για ετήσια συνδρομή.

But I must explain to you how all this mistaken idea of denouncing pleasure and praising pain was born

Professionals of the Wine & Winemaking

But I must explain to you how all this mistaken idea of denouncing pleasure and
praising pain was born and I will give you.

Όμιλος Οινοφίλων Κύπρου © 2023 All rights reserved.